Veikkolan Veikot järjesti ohjaajilleen Liikuntatapaturmat ja hätäensiapu -koulutuksen viime lauantaina. Tämän 8 tuntia kestävän tilaisuuden kouluttajana toimi Kaisa Telilä (terveydenhoitaja ja ETK) Auts-Tuote Oy:stä. Kaisa on kouluttanut VeVe:läisiä aikaisemminkin, mutta nyt oli korkea aika päivittää tieto-taito niin vanhemmilla kuin nuorilla ohjaajilla korona-ajan rajoituksia unohtamatta. Oppilailla oli tunnollisesti maskit kasvoilla, käsidesi käytössä ja turvavälit huomioitu. Kaisa opasti oikeaoppiseen maskin käyttöön; tätä informaatiota toivoisi myös laajemminkin jaettavan.

Hätäensiapukoulutuksen alussa saimme opetusta siitä, miten toimia tajuttoman potilaan kohdalla. Jokainen meistä sai henkilökohtaisen mini-Annen, jonka avulla harjoiteltiin peruselvytystä (painelu-puhalluselvytystä). Veikkolassa olemme hyvässä tilanteessa EA-valmiuden kanssa, koska kylämme keskustasta löytyy 3 sydäniskuria eli defibrillaattoria (kiitos paikallisille lahjoittajille, jotka osallistuivat Kyläyhdistyksen järjestämän keräykseen!) Yksi on S-marketin tiloissa ja toinen Vuorenmäen koulun pukuhuonetiloissa ja kolmas K-Marketissa. Me oppilaat harjoittelimme käytännössä vastaavan laitteen käyttöä kahden Elvis-nuken avulla. Selväksi tuli myös se, että defibrillaattorin olemassaolosta tulee ja kannattaa infota myös yleisöä kilpailujen yhteydessä.

Hätäensiapuun kuului myös ohjeet siitä, miten poistetaan vieras esine hengitysteistä, miten tyrehdytetään runsas verenvuoto ja miten toimitaan sokkitilanteessa.

Koulutus oli räätälöity enimmäkseen urheilijan tyyppitapaturmiin, mahdollisiin sairaskohtauksiin liikunnan aikana. Kävimme läpi seuran ensiapuvalmiutta ja varautumista hätätilanteisiin. Käytännön ensiapuharjoitukset ja ryhmätyöt lisäsivät vuorovaikutusta ja tehostivat oppimista. Suosittelemme Kaisaa ja Auts-Tuote Oy:n palveluja myös muille yhdistyksille!

Teksti: Kirsi Penttilä