Aikuiset ja seniorit

Olemme kooneet tälle sivulle vinkkejä ja linkkejä omatoimiseen liikkumiseen. Ohjeet ja linkit on jaoteltu lähinnä ikäryhmien mukaan, mutta voit hyvin napata mieleistä tekemistä mistä tahansa kohdasta, ja yhdistellä niistä oman treenisi tai mukavaa tekemistä perheen kanssa. Ilmoittelemme uusista päivityksistä VeVen Facebookissa ja kotisivuilla.

Perheliikunnan osalta löydät 30 vinkkiä yhteiseen tekemiseen. Ota tavaksesi vaikka kokeilla kutakin vinkkiä kerran ja löytää sitä kautta kenties uutta mukavaa yhteistä tekemistä. Voit myös perheen kanssa hyödyntää 4-6 -vuotiaiden ohjeita ja vinkkejä. Siellä liikutaan Voitto Onnisen matkassa.

Kouluikäisten on hyvä muistaa liikkua päivittäin vastapainoksi etäopiskelulle. 30 vinkistä löytyy mukavaa tekemistä mm. ”välitunnin” pitämiseen. Lisäksi löydät linkeistä videoita erilaisiin ratoihin / harjoituksiin (heitot, hypyt), joita voit hyödyntää vaikkapa omalla pihallasi.  Aktiiviliikkujan viikko-ohjelmassa on tekemistä viikon jokaiselle päivälle, mutta voit hyvin soveltaa sitä tarpeesi mukaan ja rakentaa siitä mieleisesi viikko-ohjelman.

Jos liikut julkisilla paikoilla tai lähimetsissä, muistathan noudattaa voimassa olevia suosituksia käsihygenian ja ”turvavälin” osalta.

Aikuiset ja seniorit:

Vinkkejä oman hyvinvoinnin ylläpitoon

 

Alta löydät VeVen omatoimiharkkavideot

5) Penkkijumppa

VeVen viidennessä omatoimitreenivideossa ohjeistetaan jumpan tekemiseen esimerkiksi lenkin ohessa ja penkkiä apunakäyttäen.

 

1) Kehonpainotreeni

Lämmittely ennen treeniä tehdään omatoimisesti, esimerkiksi 10 minuutin kävely- tai juoksulenkki. Jokaista liikettä tehdään 12 toistoa kolme kertaa, ja kun liikkeitä tehdään molemmille puolille, tehdään kummallekin 12 toistoa. Toistojen jälkeen voit pitää puolen minuutin tauon ennen kuin jatkat treeniä. 

Liikkeet:

– lämmittelyliikkeet
(kaksi ensimmäistä liikettä)
– kyykky
– burbee tai yleisliike
– punnerrus
– askelkyykky
– vuorikiipeilijä
– pyöräilyvatsat
– loppuvenyttelyt

2) Vetreyttä kehoon!

Liikkeet:

– pään pyöritykset
– katseen kääntö
– olkapäiden pyöritykset
– sivutaivutukset
– alasimpukka
– jousipyssy
– kiekonheittäjä
– kissanselkä-lehmänselkä
– päkiöille nousu
– kyykky

*noin kymmenen toistoa per liike

3) Kahvakuulatreeni

Liikkeet:

– kahden käden heilautus*
– yhden käden pystypunnerrus
– sumokyykky pystysoudulla
– Ranskalainen punnerrus
– maastaveto yhdellä jalalla
– Russian twist

*ilman kahvakuulaa vaihtoehtona kyykky 

Liikkeet voi tehdä myös käsipainoilla. Tehdään ajallisesti 45–50 sekuntia per liike ja kolme yhtä pitkää kierrosta – kierrosten
välissä 1–2 minuutin palautus. Jos sinulla on eripainoisia kahvakuulia, voit jalkaliikkeissä käyttää painavampaa kuulaa.

4) Keppijumppa

Aluksi joko ulkona kävelemällä tai paikkallaan marssimalla 5–10 minuutin kehon lämmittely pohjalle.

Liikkeet:

– olkapäiden pyöritys
– rinnalta ylös, alas hartioille
– kulmasoutu
– melonta
– pään ympärivienti
– taivutus vuorosivulle
– ylävartalon kierto
– painonsiirrot
– kyykystä työntöön
– kyykky

Noin kymmenen toistoa per liike.